Røykvarsler typer
Det finnes i all hovedsak to ulike typer røykvarslere for bolig og disse oppdager branner på forskjellige måter.
– Optiske
©BSP
Optiske røykvarslere jobber etter lysrefleksjonsprinsippet. Boligbranner starter ofte som ulmebranner i møbler og elektrisk utstyr. En ulmebrann utvikler seg sakte og med mindre flammer. En optisk røykvarsler «ser” de litt større partiklene i den giftige røyken som dannes når en ulmebrann utvikler seg. Med en optisk røykvarsler er sjansen større for at du blir varslet tidlig ved ulmebrann.
– Ioniske
©BSP
Ioniske røykvarslere jobber etter hvor elektrisk ledende luften er. En brann med høy temperatur og mye flammer kalles gjerne en ”høyenergibrann”. Røyken fra en slik brann inneholder gasspartikler, som en ionisk røykvarsler reagerer på. Ioniske røykvarslere inneholder en liten radioaktiv kilde
– Kombinasjonsmodeller
Det finnes røykvarslere som kombinerer forskjellige sensorer sammen med røykvarsleren, som f.eks. kombinert optisk og ionisk deteksjon, samt tilleggsfunksjoner som varme og CO (kullos), som begge kan være indikasjoner på brann.
Vi anbefaler seriekoblede røykvarslere
Har du behov for mer enn en røykvarsler i din bolig, kan du dra nytte av seriekoblede røykvarslere. Sover du med lukket dør kan det være full fyr i gangen før røykvarsleren inne på soverommet går i alarm. Røyken har kortere vei å gå før varsleren som er i nærheten av der du sover går i alarm og med piper en – piper alle funksjonen får du både tidligere og tydeligere varsel i boligen din.
En kombinasjon av seriekoblede i hver etasje og utenfor soverom, og i tillegg frittstående inne på soverom er også en mulighet.
Antall og plassering
©BSP
Maks dekningsområde for en røykvarsler er ca 40 m², men da i åpne rom. En røykvarsler bak enhver lukket dør er også en god tanke.
Dagens krav i Forskrift om tekniske krav til byggverk er strengere enn for eksisterende boliger og sier:
Røykvarslere i boliger må dekke områdene kjøkken, stue, sone utenfor soverom og tekniske rom. Det må være minst én røykvarsler pr. etasje. Røykvarslere må plasseres slik at alarmstyrken er minst 60 dB i oppholdsrom og soverom når mellomliggende dører er lukket.
I tillegg kommer barnerom. Ofte blir dører lukket for at barnet skal få ro og tenker man over hva et barnerom egentlig er, så er det soverom, stue og kontor i ett. I tillegg så sover barn tyngre enn voksne og trenger derfor mer lyd for å våkne.
Optisk eller ionisk?
I boliger er ikke høyenergibranner like vanlige som ulmebranner, samtidig som ioniske røykvarslere er mer vare for stekos, vanndamp og sterk trekk, så er optiske varslere et godt valg i bolig. Ioniske varslere blir også mer og mer faset ut p.g.a. høyt miljøgebyr.
Hvis du er i tvil hva slags røykvarsler du har hjemme, se etter merket for radioaktivitet. Har din røykvarsler dette merket, er den ionisk.
Plassering av røykvarsler
©BSP
Røykvarslere bør monteres midt i taket og minst 50 cm. fra vegg.
Avstanden mellom røykvarslerne i en bolig bør ikke være større enn 10-12 m.
Unngå plassering der fukt og os fra matlaging samt bileksos kan utløse alarmen. Montèr heller ikke røykvarsler i fuktige rom, eller i nærheten av vifter og lignende, heller ikke i landbruksbygninger. Trekk fra ventiler og boligventilasjon kan påvirke røykvarsleren.
Det bør ikke være noen form for kunstig trekk rund røykvarslere som kan hindre røyken i å nå frem til røykvarsleren. Der det er et utfordrende miljø (for eksempel: fuktige rom, landbruk, osv.), må det monteres røykvarslere som tåler den belastningen som er i det rommet den skal oppdage brann.
Kontroller at røykvarslerne høres godt på alle soverom.